Kulinaria

Czym się kierować przy wyborze rozmiaru patelni?

• Zakładki: 9


Z doborem sprzętów kuchennych wiąże się mnóstwo pytań oraz wątpliwości i nie inaczej jest w przypadku patelni. Musimy wziąć pod uwagę przeznaczenie, materiał wykonania czy wielkość. O czym jeszcze pamiętać, by dopasować rozmiar do naszych potrzeb?

Jak mierzy się średnicę patelni?

Podejrzaną dla wielu osób sprawą jest średnica patelni podawana przez producentów. Zazwyczaj jest to wymiar mierzony w najszerszym miejscu, który służy dobraniu do patelni odpowiedniej pokrywki. Może się więc okazać, że patelnia z pokrywką 28 cm będzie miała średnicę dna 26 cm lub mniej. Zależy to przede wszystkim od kształtu czy specyficznego nachylenia ścianek. Dlatego właśnie przy zakupie patelni warto patrzyć na średnicę dna, bo to ten wymiar nas interesuje.

Dobór patelni a ilość smażonych porcji

Warto wiedzieć, że nie da się mieć jednej patelni do wszystkiego. Duża może posłużyć nam do przygotowania posiłku dla całej rodziny, a mała patelnia sprawdzi się do usmażenia jajek sadzonych czy jajecznicy. Jednak to, na czym powinniśmy się przede wszystkim skupić, to ilość smażonych porcji i rozmieszczenie smażonych na patelni produktów. Składniki powinny w miarę możliwości zajmować całe dno oraz stykać się ze ściankami, które również przekazują ciepło w głąb przyrządzanego produktu. To najzdrowszy i optymalny sposób smażenia, ponieważ pozwala wykorzystać cały potencjał patelni. Przy okazji nie przegrzewamy także pustych przestrzeni i oszczędzamy nasz sprzęt.

Odpowiedź na pytanie o właściwy rozmiar patelni wydaje się prosta. Mimo to warto wziąć pod uwagę także to, że jedna patelnia nie posłuży nam do przygotowania każdej potrawy.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
22 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.