Kulinaria

Które garnki pozwalają na gotowanie bez tłuszczu? Poznaj opinię specjalistów z firmy Gerlach

• Zakładki: 21


Istnieje wiele form obróbki termicznej żywności. Za najzdrowszą uznaje się gotowanie na parze, za wręcz szkodliwą smażenie z użyciem takich produktów jak olej, masło czy smalec. Wraz ze wzrostem świadomości na temat zdrowego odżywania wzrosła popularność gotowania bez tłuszczu. Aby móc wprowadzić ten sposób przyrządzania potraw do swojej kuchni, będziesz potrzebować odpowiedniego kompletu garnków kuchennych. Dowiedz się, które materiały używane do produkcji garnków, pozwalają na beztłuszczowe gotowanie. 

Jak wybrać odpowiedni garnek do gotowania bez tłuszczu? 

Gotowanie bez tłuszczu jest zdrowe i może być łatwe, jeśli wybierzesz odpowiedni garnek. Pamiętaj, aby przed podjęciem decyzji o zakupie dokładnie przeanalizować swoje potrzeby i upewnić się, że kuchenka, którą posiadasz, będzie współpracować z garnkiem, na który się zdecydujesz. 

Garnki żeliwne 

Jednym z najpopularniejszych rodzajów garnków do gotowania bez tłuszczu jest garnek żeliwny. Jest on bardzo trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Doskonale i równomiernie przewodzi ciepło, sprawiając, że przygotowywanie potraw staje się proste i szybkie, a energia wykorzystywana jest jeszcze efektywniej. Jeśli do gotowania wykorzystujesz płytę indukcyjną, która wymaga, aby komplety naczyń kuchennych miały ferromagnetyczne dno, warto rozważyć zakup zestawu naczyń GRANITEX od firmy Gerlach. Pokryte są jedną z najlepszych powłok ceramicznych na rynku, tj. Ilag Xera Dur 2® Ceramic Non Stick. Dzięki dwóm warstwom – wierzchniej warstwie Xerogelu z efektem metalicznym oraz warstwie wzmocnioną ceramiką z Xerogelem – powłoka jest odporna na ścieranie, a jedzenie nie przywiera do powierzchni i się nie przypala. Wadą żeliwnych garnków może być ciężar. 

Komplety naczyń kuchennych z aluminium

Innym popularnym rodzajem garnka do gotowania bez tłuszczu jest garnek aluminiowy. Aluminium jest lekkie i dosyć tanie. Upewnij się, że wybrałeś komplet z powierzchnią non-stick, tj. nieprzywierającą. Jako że aluminium może ulegać uszkodzeniom mechanicznym, nie używaj podczas gotowania akcesoriów metalowych, sięgając po drewniane lub silikonowe łopatki.

Garnki do gotowania na parze

Komplet garnków kuchennych  do gotowania na parze, np. linii Simple od firmy Gerlach, to kolejny rodzaj naczyń pozwalający na beztłuszczowe gotowanie. W skład zestawu wchodzą garnki o różnych rozmiarach i pojemnościach oraz specjalne naczynie z dziurkami do gotowania na parze. Wystarczy położyć je na wypełnionym wodą garnku, a następnie przykryć pokrywką.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
40 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *