Osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu muszą ostrożnie dobierać produkty w swoim jadłospisie. Jednym z problematycznych produktów są kasze – pożywne i bogate w składniki odżywcze, ale często zawierające gluten. Jeżeli Twój organizm źle reaguje na gluten w diecie, pewnych kasz lepiej unikaj. Jak wygląda sprawa z kaszą jęczmienną? Czy w jęczmieniu jest gluten? Jaka kasza nie zawiera glutenu?
Czy w jęczmieniu jest gluten?
Aby odpowiedzieć na pytanie, czy kasza jęczmienna ma gluten, musimy dowiedzieć się, czy jęczmień jest zbożem dozwolonym w diecie bezglutenowej. Jęczmień, tak jak większość uprawianych w Polsce zbóż, niestety zawiera gluten. Jeżeli więc z powodów zdrowotnych musisz w swojej diecie unikać glutenu, produkty z jęczmieniem mogą Ci zaszkodzić. Pamiętaj, że tylko osoby z nietolerancją lub chorujące na celiakię muszą przestrzegać bezglutenowej diety. Jeśli lekarz nie stwierdził u Ciebie takich problemów, możesz bezpiecznie włączyć do swojego codziennego menu jęczmień w każdej postaci.
Która kasza nie zawiera glutenu? Kasze bezglutenowe
Gluten, o którym tyle się mówi, jest białkiem roślinnym pochodzenia zbożowego. W jakich zbożach go znajdziemy? Głównym źródłem glutenu jest pszenica i jej odmiany (orkisz, durum i inne), ale też jęczmień i żyto. Również owies jest zwykle zanieczyszczony ziarnami innych zbóż, dlatego nie zaleca się zwykłego owsa osobom z nietolerancją glutenu. Wobec tego wszystkie kasze wytwarzane z tych rodzajów zboża są zakazane na diecie bezglutenowej. Kasze bez glutenu to choćby kasza gryczana, kasza jaglana, kasza kukurydziana i komosa ryżowa.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem biozdrowy.pl.
Fot. Shutterstock.