Gotowanie to nie tylko przygotowywanie posiłków, o czym zapewne wiedzą wszyscy miłośnicy pichcenia. Studiowanie przepisów, poszukiwanie składników, przygotowywanie potraw to prawdziwa kulinarna podróż po świecie. Dobierając odpowiednie przyprawy możemy przenieść się w najodleglejsze zakątki, do egzotycznych krajów i na piękne wyspy. Żeby ułatwić sobie start w kulinarnej przygodzie, warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości garnki – nie może także zabraknąć odpowiedniej patelni! Czy wiesz, jakie są rodzaje patelni i do czego służą? Zapraszamy do naszego przewodnikach po rodzajach patelni.
Grillowa, naleśnikowa, a może stalowa? Czyli wybieramy patelnię
Ogromny wybór patelni wcale nie ułatwia wyboru – szczególnie początkującemu kucharzowi. Dlatego omówimy najpopularniejsze z nich. Przed wyborem patelni warto zastanowić się, jakie dania najczęściej będziemy przygotowywać. Czy potrzebujemy patelnię do przygotowywania konkretnego rodzaju potrawy, czy raczej szukamy uniwersalnego rozwiązania. Jeżeli trudno Ci jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, wówczas warto wybrać zestaw garnków na płytę indukcyjną (lub inny rodzaj kuchni), który będzie zawierał kilka rodzajów patelni.
Najpopularniejsza jest patelnia głęboka z powłoką nieprzywierającą. Jest doskonała do użytku codziennego. Idealna zarówno do smażenia, jak i do duszenia. Jeżeli jednak chcesz przygotować soczyste steki, wówczas lepszym wyborem będzie patelnia grillowa. Dzięki charakterystycznym rowkom świetnie odprowadza tłuszcz, pozwalając uzyskać efekt dania prosto z grillowego rusztu.
Foto: Shutterstock