Kulinaria

Wina naturalne, czyli jakie?

• Zakładki: 20


W ostatnim czasie coraz częściej możemy usłyszeć o winach naturalnych. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, czym tak naprawdę są wspomniane wina. Mogłoby się wydawać, że proces powstawania trunku jest w pełni naturalny, ale nic bardziej mylnego. Co wyróżnia wina naturalne?

Czym charakteryzują się wina naturalne?

Na początku warto zaznaczyć, że nie ma oficjalnej instytucji, która certyfikuje wina naturalne. Jest to więc termin umowny i niezdefiniowany prawnie. W praktyce jednak wyróżnia się kilka aspektów, które decydują o tym, czy wino można nazwać naturalnym. Przede wszystkim wina naturalne są zwykle produkowane przez niezależnych winiarzy w małych winnicach. Przy ich wytwarzaniu często korzysta się z praktyk z winnic ekologicznych, a winiarze zdecydowanie ograniczają ingerowanie w naturalne procesy wzrostu roślin oraz tworzenia się wina. Oznacza to także korzystanie z mechanicznych, manualnych maszyn do uprawy roślin. Do win naturalnych nie dodaje się również drożdży, cukru, siarczynów czy składników odżywczych. Zamiast tego owoce podczas fermentacji używają drożdży zawartych w winogronach bądź w powietrzu.

Naturalnymi metodami można wyprodukować zarówno wina czerwone, białe, różowe, jak i musujące. Pojawiają się w coraz większej ilości restauracji i co rusz zdobywają kolejnych zwolenników. Bez wątpienia wrażenie robi ich unikalny smak oraz aromat. Jednocześnie nie jest to jedynie napój, który spożywa się bez zastanowienia. Warto dać mu szansę i poczuć się jak prawdziwy degustator.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą caviste.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
32 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *